In het centrum van Dalen (nabij Coevorden) staat een voormalige koetsierswoning / schoenmakersatelier / winkeltje uit 1840. Dit pandje functioneert als artist’s residence en is eigendom van de familie Sanders-ten Holte. Kunstenaars kunnen zich aanmelden om 2/3 maanden in het huisje te verblijven. 

 

Dalen is een plek in de luwte, de periferie. De residence leent zich daarom goed om er in alle rust en afzondering te werken. Tegelijkertijd kan het landschap (en de wisselwerking tussen mens en natuur) startpunt zijn voor een artistiek onderzoek/ reflectie. Nergens in Nederland is de geologische ontstaansgeschiedenis door de verschillende IJstijden zo goed leesbaar als in deze regio. Dit wordt versterkt door het contrast van de diverse menselijke ingrepen in het landschap (industrie, grondstofdelving, herinrichting, recreatie, bescherming van erfgoed). 

 

In 2013 ondersteunt het Mondriaan Fonds 2 werkperiodes van 2 maanden.

 

Geselecteerde kunstenaars AIR Dalen 2013:

Barbara Visser 

25 maart - 19 mei 2013

 

Stijn Verhoeff & Jasper Coppes

29 juli - 22 september 2013

 

Binnenkort volgt meer informatie over de aanmelding en selectieprocedure voor een werkperiode vanaf september 2014.

 

Jasper Coppes over het verblijf in AIR Dalen:

"Moeilijk is het niet om positieve woorden voor Land Art Contemporary te Dalen te vinden. De twee maanden die we daar door hebben gebracht waren fantastisch. Augustus en september waren ons toebedeeld, twee maanden van zon en landelijke verkenningstochten. Oorspronkelijk is het een 'research-residentie', maar voor ons heeft het vele deuren geopend naar nieuwe productie methodes. De douche fungeerde als tijdelijk doka om blauwdrukken te drogen, de woonkamer was onze studio om cement en beton te gieten, de keukentafel diende als schetsboek en de bossen het terrein voor opnames van een 16 mm film. Ook hebben we veel plezier beleefd aan onze buren aan de andere kant van het dorp, Eelco Mur en Frederique van Rijn, wiens houtwerkplaats we veelvuldig hebben gebruikt. Met hen vierden we menig zonsondergang en uiteindelijk leidde dat contact tot hun figureren in onze film. De residentie is een geweldige plek om tot een diepe concentratie te komen. Voor ons was het bijzonder productief om er samen te vertoeven, zodat werk en het dagelijks bestaan in deze intensieve periode in elkaar konden overvloeien. De ontwikkeling van ons project vond niet alleen plaats op de veelvuldige test-excursies in de omgeving, maar ook in de gesprekken bij het avondeten en tijdens de afwas. Het voelde als een enorme luxe om de tijd te hebben voor het verkennen van onbekend terrein, voor experiment en uiteindelijk een werk te kunnen ontwikkelen waar we erg trots op zijn. Al met al was Land Art Contemporary zeer inspirerend en uiterst productief! "

 

Tijdens hun verblijf werkten Jasper Coppes en Stijn Verhoeff aan een 16mm film Uit de lucht gegrepen / Out of Darkness waarin de landelijke omgeving een rol speelt. Fragmenten van deze film en een aantal sculpturen en prints die gedurende hun werkperiode in Dalen zijn ontstaan, werden gepresenteerd in de Oude Kerk in Amsterdam op 23 november als onderdeel van het programma Nachtelijke Dwalingen.

 

Lees het verslag van Metropolis M.

 

De film is vervolgens in premiere gegaan tijdens het International Film Festival Rotterdam op 26 en 27 januari 2014.

 

  Poster Uit de lucht gegrepen 16

 

 

1074032 675620662449083 1322341394 o   1277707 675620715782411 695562875 o

Foto's Pim Trooster

 

AIR Dalen

De koetsierswoning ligt midden in Dalen, een karakteristiek ‘esdorp’ nabij Coevorden. Gemakkelijk te bereiken met de auto of openbaar vervoer (ca. 2 uur reistijd van Amsterdam en op 5 min. loopafstand van het station). Het huisje beschikt over een werkruimte van ca. 20m2, een woonkamer met open keuken en een werktafel ontworpen door Arno Kortschot, een slaapkamer, een recent vernieuwde badkamer en centrale verwarming. Achter het huisje bevindt zich een grote tuin met een kleine schuur die, in overleg, gebruikt kan worden als opslagruimte.

 

Adres

Hoofdstraat 47

7751 GB Dalen

 

AIR Dalen interieur    AIR Dalen interieur Dalen

 

AIR Dalen tuin    Zolder

 

AIR Dalen exterieur klein    AIR Dalen keuken