Robert Smithson, Broken Circle/Spiral Hill , 1971, Emmen, The Netherlands (Constructing Broken Circle)
Photography: Robert Smithson, 1971
© Estate of Robert Smithson / Licensed by VAGA, New York. Courtesy: James Cohan Gallery, New York/Shanghai

In 2011 was het precies 40 jaar geleden dat de Amerikaanse kunstenaar Robert Smithson in Emmen zijn wereldberoemde kunstwerk Broken Circle/Spiral Hill maakte. Robert Smithson maakte zijn 'earthwork' in de zandafgraving van de firma De Boer in Emmerschans, nabij Emmen.

 

Van 17 september -  27 november 2011 was in het Centrum Beeldende Kunst Emmen een grote tentoonstelling over dit onderwerp te zien. Roel Arkesteijn is curator van de tentoonstelling, die verder reist naar diverse locaties in Europa en de Verenigde Staten. 

 

17 januari - 13 april 2013

Reykjavik Art Museum

artmuseum.is

 

4 maart - 27 mei 2012 

Museum für Gegenwartskunst

museumfuergegenwartskunstsiegen.de

 

 

Tentoonstelling

'Robert Smithson in Emmen - Broken Circle/Spiral Hill Revisited' 

De tentoonstelling ‘Robert Smithson in Emmen - Broken Circle/Spiral Hill Revisited' geeft een uniek beeld van het ontstaan en de betekenis van één van de belangrijkste en meest complexe werken die Robert Smithson realiseerde. Documentatie en origineel werk belichten onder meer Smithsons interesse voor geologie, de plaats van het kunstwerk binnen zijn artistieke loopbaan, de verschillende restauraties van het werk en Smithsons betekenis voor jongere generaties kunstenaars. De tentoonstelling omvat een selectie zelden of nooit eerder geëxposeerde Smithson-tekeningen uit onder meer de nalatenschap, die samen inzicht geven in de ontstaansgeschiedenis van het kunstwerk en in de vele niet uitgevoerde plannen die aan het uiteindelijke werk voorafgingen.

De tentoonstelling is mede samengesteld op basis van onderzoeksmateriaal voor het boek Robert Smithson. Art in Continual Movement, een uitgave van Alauda Publications.

 

Video

Permanent onderdeel van de tentoonstelling was de recent voltooide video Breaking Ground: Broken Circle/Spiral Hill (1971-2011), gemaakt op basis van originele aanwijzingen voor regie en montage van Smithson en onder eindredactie van Nancy Holt. De tentoonstelling vormde een tweeluik met de tentoonstelling The Ultraperipheric (SKOR) die gelijktijdig te zien was in het CBK Emmen.  

 

Lezingen

Bij de tentoonstelling organiseerde het CBK Emmen een programma met lezingen van o.a. de Amerikaanse kunstenaar Mel Chin. 

 

Met dank aan:

Gemeente Emmen, Land Art Contemporary

 

 

Unknown-1