Kunst en cultuur in Drenthe
 • www.n34-magazine.nl

 • N34-magazine (cover)
 • Kunst aan de N34

  De reconstructie van de N34 is bijna voltooid, parallel daaraan wordt een aantal kunstprojecten langs de weg gerealiseerd. Drie kunstenaars maken elk een sculpturaal of architectonisch werk voor een van drie aan de N34 gelegen zogenaamde "verzorgingsplaatsen". De kunstenaars laten zich inspireren door de geschiedenis van de Hondsrug, de overgang van productie- naar consumptielandschap die het gebied doormaakte maar ook door eigentijdse thema's als mobiliteit en duurzaamheid.

  De werken zijn naar verwachting in 2012 voltooid, tot die tijd vindt u informatie over de achtergronden en schetsfasen van de kunstwerken en kunt u het gratis N34-magazine opvragen via de website.

 • www.hunebedcentrum.nl

 • Hunebedcentrum, Borger

  Hunebedcentrum
  Bronnegerstraat 12
  9531 TG Borger

  Telefoon: 0599-236374

   

  Openingstijden:

  Maandag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur
  Zaterdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur

 • www.kunstwegen.org

 • kunstwegen - publicatie
 • kunstwegen & raumsichten

  In het Vechtdal, tussen Zwolle en Nordhorn (Duitsland), bevindt zich de kunstroute kunstwegen. In de route zijn kunstwerken in de openbare ruimte te zien van Nederlandse en internationale kunstenaars als Fischli/Weiss, Henk Visch, Olafur Eliasson, Ilya en Emilia Kabakov en Tobias Rehberger. De werken zijn opgeleverd gedurende een periode van 30 jaar en worden samengebracht in de (fiets- en wandel) routes van kunstwegen. Heel geschikt voor een meerdaagse fietstocht door een mooie omgeving. Of maak een keuze en bezoek een of meer werken met de auto of te voet. 

  Op de website van Kunstwegen zijn de verschillende routes en kaarten verkrijgbaar.

   

  In 2012 heeft Kunstwegen een vervolg met Raumsichten, dat zich van Nordhorn via Bad Bentheim tot het dorp Ohne afspeelt.

 • www.kunstwegen.org

 • Peter Fischli/David Weiss,
 • Fischli/Weiss - Ein Weg durch das Moor

  Eikenhout, lengte ca. 1,3 km

  Lokatie: Bathorn (Duitsland) aan het eind van de weg Bathorner Siedlung

   

   

  Bezoekers worden over een kronkelend pad geleid via een smal verhoogd plankier met een lengte van 1200m dat door een veengebied loopt. Een sprookjesachtig landschap met een verende ondergrond waarop hoge grassen groeien en tengere berkenboompjes staan, ontsloten door een simpele ingreep van de kunstenaars. Toch kan de wandelaar niet te veel wegdromen, het pad is nogal smal en wiebelt af en toe. Dit liefelijke landschap kent bovendien een zwaar beladen verleden: ten tijde van het Derde Rijk waren hier werkkampen gevestigd. Ook op de plek van het nabij gelegen dorp Neugnadenfeld lag een kamp van de 'Reichsarbeitsdienst'.

 • www.kunstwegen.org

 • Mark Dion - The Hunter's Cabin and the Biological Field Station

  Hout, bakstenen, diverse materialen en rekwisieten, omgevallen boom, jachthut: ca. 400 x 450 x 250 cm, laboratorium: ca. 470 x 660 x 460 cm

  Lokatie: Brünas Heide, bij Esche, aan de straat Zur Heide

   

   

  "De twee gebouwen dienen er samen toe de natuur als sociale categorie onder de aandacht te brengen, voor en door mensen geconstrueerd, met alle denkbare verwoestende en welwillende handelingen en houdingen. In die zin is het hele project niet zozeer een onderzoek van de natuur zelf als wel onze voorstelling van de natuur." (Mark Dion in de toelichting op zijn project.)

 • www.kunstwegen.org

 • Olafur Eliasson - Der Drehende Park

  Staaldraad, Bentheimer zandsteen,
  hoogte 400 cm, Ø 1.000 cm

  Lokatie: tussen Neugnadenfeld en Emlichheim (Duitsland), Kruising Kanalstraße/Brookstraße bij Ringe aan de oever van het Coevorden-Piccardie-Kanaal.

   

  Rechthoekige draadkooien, gevuld met brokken Bentheimer zandsteen van verschillende grootte, zijn op elkaar gestapeld tot welvende muurelementen. Dit werk is een soort labyrinth op basis van een exact geometrisch systeem waarbij de openingen precies op het noorden en zuiden liggen.

 • www.ecokathedraal.nl/

 • Ecokathedraal van Louis le Roy

  Yntzelaan

  Mildam (bij Heerenveen)

   

  De ecokathedraal van Louis le Roy is een gestapeld (niet gemetseld!) bouwwerk van restmateriaal van stratenmakers, zoals stoeptegels, klinkers, betonnen paaltjes en stoepranden. Dit materiaal is vanaf 1982 door Louis Le Roy geordend tot een complex bouwwerk, waarin ook de natuur een evengroot aandeel heeft. Er bestaat geen uitgewerkte bouwtekening van het werk, maar de vorm van het geheel hangt af van het geleverde bouwmateriaal. Dat wordt nog regelmatig gestort, en weer door Le Roy en een aantal anderen gestapeld.

   

  De ecokathedraal in Mildam is geen attractie, maar een werkplaats waar le Roy en anderen complexe systemen realiseren. Bezoekers zijn welkom, maar er zijn geen bezoekersaccommodaties (zoals toiletten).

   

 • www.kik-site.nl

 • KiK (Kunst in Kolderveen) is gevestigd in de voormalige zuivelfabriek 'De Venen' in Kolderveen, Drenthe. In KiK wonen en werken gastkunstenaars afkomstig uit zeer diverse disciplines, als onderdeel van het 'Artist in Residence' (AIR) programma.

  Hedendaagse nationale en internationale kunstenaars worden op basis van een projectvoorstel uitgenodigd om deel te nemen aan dit AiR programma. Hierbij is een verblijf van 8 weken het uitgangspunt. Daarnaast organiseert KiK - gekoppeld aan het werk van de gastkunstenaar(s) - thematentoonstellingen, workshops en lezingen. KiK werkt samen met andere kunstinstellingen, en gaat zich de komende jaren richten op verdere uitbreiding van samenwerkingsverbanden.

  Ook biedt KiK plaats aan jong talent, door middel van stageplekken en workshops.