Aerophoto Eelde, 2011

That What Makes us Human

 

Kunstenaar Marjolijn Dijkman is uitgenodigd door Land Art Contemporary en TAAK om een voorstel te doen voor een project op Drentse bodem. Zij neemt de spanning in Drenthe tussen de zoektocht naar oude beschavingen op aarde en alternatieve buitenaardse samenlevingen in het universum door de telescopen van ASTRON/Lofar gelegen in het Drentse landschap als uitgangspunt voor haar artistieke onderzoek. Dit project met als titel That What Makes Us Human is in januari 2016 van start gegaan en zal zich de komende twee jaar ontvouwen in Drenthe en daarbuiten.

 

In nauwe samenwerking met verschillende lokale organisaties organiseren Marjolijn Dijkman en Land Art Contemporary in het kader van dit onderzoek drie LUNÄ Talks in Drenthe. LUNÄ Talks zijn inspirerende gesprekken op bijzondere plekken op of rondom volle maan. 

 

Bij een LUNÄ Talk treedt een gezelschap in de voetsporen van de Lunar Society uit Birmingham. De Lunar Society was een deftig genootschap van geleerden, amateur onderzoekers, dichters, industriëlen en kunstenaars dat elkaar ontmoette tussen 1765 en 1813 tijdens volle maan. Tot de leden behoorden o.a. oprichter Erasmus Darwin (grootvader van Charles), James Watt (uitvinder stoommachine), Joseph Priestley (ontdekker van zuurstof) en Josiah Wedgwood (oprichter wedgwood concern). De bijeenkomsten vonden plaats tijdens volle maan (in verband met de terugreis in het donker) en tijdens een diner werd er gediscussieerd over wetenschap, kunst, filosofie, politiek en handel. Het waren inspirerende bijeenkomsten over hoe wetenschap, technologie en kunst de samenleving konden dienen. Dit alles aan de vooravond van de Industriële Revolutie.

 

Beeldend kunstenaar Marjolijn Dijkman maakte een replica van de tafel waaromheen de Lunar Society elkaar in Birmingham ontmoette. Rondom de tafel organiseert ze samen met andere partijen bijeenkomsten, de zogenaamde LUNÄ Talk - waarin kennisuitwisseling over actuele onderwerpen op een ongedwongen wijze centraal staat. Na afloop lopen de gesprekken meestal door tijdens een gezamenlijke maaltijd met het publiek. 

 

Agenda LUNÄ Talks:

 

28 april 2016: Deep Space / Deep Time in de Statenzaal van Het Drents Museum te Assen

 

20 mei 2016: Deep Evolution bij Astron, het Nederlands Instituut voor Radioastronomie te Dwingeloo

 

Nog nader te bepalen: juni 2016: Deep Speculation. Meer informatie volgt.

 

Partners:

TAAK

KiK - Kunst in Kolderveen

Het Drents Museum

ASTRON

Met dank aan de genereuze ondersteuning van alle betrokken partners en het Mondriaan Fonds.